‘Büyük Kırılma Olacak’ Altın Fiyatları İçin 4 Bomba Tahmin!

Citigroup’tan Edward Morse’a nazaran, altın fiyatları son yükselişiyle yalnızca bir test çalışması yaptı. BCA Research’e nazaran, modeller altının şu anda 2.200 dolardan süreç görmesi gerektiğini gösteriyor. Ünlü yatırımcı Stanley Druckenmiller’a nazaran, bu kuvvetli ekonomik ortamda altın en âlâ inançlı liman varlığı olmayabilir, lakin hiç yoktan düzgündür. Bridgewater Associates’in eş Baş Yatırım Sorumlusu Karen Karniol-Tambour ise sarı metal’de yükselişte.
Altın fiyatları mutlaka 2.400 dolara çıkacak!
Citigroup’un baş emtia analisti Edward Morse’a nazaran, altın piyasasının önünde dalgalı bir yol var. Lakin yatırımcılar yol değerli ölçüde daha yüksek olduğu için inançlarını muhafazalı. Morse, altın fiyatlarının eninde sonunda 2.400 dolara çıkacağını öngörüyor. Fakat, meçhul ekonomik şartlara bağlı olarak değişen faiz oranı beklentileri nedeniyle kısa vadeli fiyat hareketinin değişken kaldığını da not ediyor.
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, geçen hafta Federal Reserve faiz oranlarını 25 baz puan artırdı. Ayrıyeten, daha nötr bir siyaset duruşuna geçti. Morse, merkez bankasının faiz oranlarını artırmayı tamamlamış olmasının mümkün olduğunu söylüyor. Lakin yatırımcıların daha net bir fotoğraf elde etmek için daha fazla bilgi beklemesi gerekeceğini kaydediyor.

“Altın konusunda yükselişimizi sürdürüyoruz, ancak…”
Altının fiyat hareketlerini kıymetlendiren Morse, son devirde 2.080 doların üzerine çıkılmasının piyasada ne kadar büyük bir potansiyel olduğunu gösterdiğini tabir ediyor. Bununla birlikte, altının yükseliş trendinin daha zayıf bir ABD dolarına ve daha düşük faiz oranlarına bağlı olduğunu da kelamlarına ekliyor. Bu bağlamda şu değerlendirmeyi yapıyor:
Altın fiyatları nitekim de faiz oranlarına ve ABD dolarına ne olacağına bağlı. Açıkçası, kazanılacak çok para var. Lakin, başka yandan fiyatların doların bedelinin ne olacağına bağlı olduğunu da unutmamak gerekiyor. Biz katiyen 2.400 dolara çıkacağını düşünüyoruz. Bu husustaki olasılığımız epey yüksek. Altın konusunda yükselişimizi sürdürüyoruz. Lakin yatırımcılara bunun dalgalı bir yol olduğunu ve sabırlı olmaları gerektiğini hatırlatmak zorundayız.

Dolar düşerse altın fiyatları yükselir
Altın, 2023 yılında en âlâ permi veren varlıklardan biri olmasının bir nedeni var. BCA Research’ün baş döviz stratejisti Chester Ntonifor, makro görünüm ve yatırımcı talebinin daha yüksek fiyatları desteklediğini söylüyor. Bu bağlamda BCA Research, altının önümüzdeki 9 ile 16 ay içinde 2.200 dolar düzeyine yükseleceğini öngörüyor. Stratejistin modellerine nazaran altının olması gereken yer esasen burası. Altının birincil itici gücü zayıf olan ABD doları. Ntonifor global dolarsızlaşma eğilimini biraz abartılı bulsa da, doların yaklaşık %20 oranında çok pahalı olduğunu düşünüyor. Buradan hareketle Ntonifor, şu açıklamayı yapıyor:
2000 yılının başlarında ABD doları global rezervlerin yaklaşık %70’ini oluşturuyordu. Şu anda bu oran %60’a geriledi. Altının hissesi 2015’te %6’dan %10’a çıktı. Dolardan arındırma yakın bir vakitte gerçekleşecek bir şey değil. IMF dataları dünya genelinde ABD doları cinsinden süreçlerin arttığını gösteriyor.
Bununla birlikte, daha ileriye bakıldığında, ABD doları temel faktörler nedeniyle düşmeye devam edecek. Ntonifor, “En kıymetli G10 para ünitesi. Modellerimize nazaran %20 oranında çok bedelli. Bu ayarlamayı göreceksiniz. Dolar düşerse altın da yükselir. Zira altın alternatif bir varlıktır,” diyor.

Önümüzdeki 5 ile 10 yılda altın fiyatları ne olur?
Bu ortada, merkez bankalarının altın alımları da yüksek süreç düzeylerine güçlü bir dayanak sağladı. Dahası, geçen yılki rekor düzeyler bu yıla da yayıldı. Ntonifor, “Merkez bankalarının mevcut düzeylerde altın satın aldığını modellerseniz ve önümüzdeki 5 ile 10 yıla bakarsanız, bu vakit diliminde altını 2.600 dolar düzeyinde görürsünüz,” diyor.
Merkez bankalarının altın alımları neredeyse on yıl evvel başladı. Ntonifor bu trendin aksine döneceğini düşünmüyor. Çin, Hindistan, Rusya ve Türkiye son periyotta en büyük altın alıcıları olarak öne çıkıyor. Bu yıl altın için bir başka değerli etken de enflasyon dataları ile enflasyon beklentileri olacak. Ntonifor, şu açıklamayı yapıyor:
Enflasyonun gerçekte ne olduğu ile piyasanın enflasyonun nerede olacağına dair fiyatlandırması ortasında bir kopukluk var. Ve altın, piyasa temelli enflasyon ölçütlerinden ayrışmış durumda. Lakin enflasyon hala çok yüksek. Ve tarihten biliyoruz ki altının kusursuz özelliklerinden biri satın alma gücünü korumak olmuştur. Bu manada, enflasyon yapışkan kalırsa, altında bir kırılma yaşarsınız.

Şu anda altın en düzgün inançlı liman varlığı değil!
Stanley Druckenmiller, altının güçlü ekonomik şartlarda tarihî olarak makus performans gösterdiğini belirtiyor. Druckenmiller’ın yorumları, ABD’de ekonomik bir sert iniş potansiyeli gördüğü bir periyotta geliyor. Ünlü hedge fonu yöneticisinin altını ölçülü bir biçimde desteklemesi, global piyasada artan dolarsızlaşma eğiliminden kaynaklanıyor. Bu bağlamda ünlü yatırımcı, şu yorumu yapıyor:
“
Bana o denli geliyor ki, para ve maliye otoriteleri ipin ucunu kaçırmış durumdalar. Ayrıyeten, öteki ülkelerin, bilhassa de otokrasilerin, rezervlerini ve dolarlarını tutmamaya karar verdikleri gerçeği göz önüne alındığında, şimdilik altının ve sert inişlerin performans geçmişine karşı bahse giriyorum. Yanılıyor olabilirim. Dışarı çıkıp altın almayın. Bir ya da iki hafta içinde fikrimi değiştirebilirim, millet!

Altının pahası bilinmiyor!
Druckenmiller’ın ölçülü altın yorumlarına kıyasla, Bridgewater Associates’in eş Baş Yatırım Sorumlusu Karen Karniol-Tambour sarı metal konusunda çok daha yükselişte. Karniol-Tambour, “Altına gereken kıymet verilmiyor. Önünde uzun bir yol var,” diyor. Druckenmiller’a emsal biçimde Karniol-Tambour da altının, ABD dolarından uzaklaşmaya yönelik global baskı uzun vadeli bir dayanak olmaya devam ettikçe uygun performans göstermesi gerektiğini söylüyor.
Karniol-Tambour, altının global para piyasalarındaki artan değerinin onu tahvil piyasaları ve faiz oranlarına karşı bir oyundan daha fazlası haline getirdiğini de kelamlarına ekliyor. Tarihî olarak altın, getirisi olmadığı için yükselen gerçek faiz oranı ortamında makus performans gösterir. Karniol-Tambour, Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’yı işgal etmesinin akabinde ABD dolarının silah haline gelmesinin, altının fırsat maliyetlerinin ehemmiyetini azalttığını söylüyor. Bu husustaki görüşlerini şu halde tabir ediyor:
Bu jeopolitik karışıklık ortadan kalkmayacak. Bu, altın için yavaş hareket eden seküler bir takviye. Birebir vakitte, enflasyon hayli dalgalı seyrettiği için altın genel yatırımcılara cazip geliyor.